klíma mentő blog

Hogyan lehet hasznosítani a hullámenergiát?

2023. június 20. 09:47 - M3physto

Girard és fia 1799-es találmánya óta eltelt 222 év során több mint 1500 hullámenergia-szabadalmat nyújtottak be. Habár számos előrelépés történt, a WEC-technológia története inkább hasonlít a sziklákat ostromló tengeri hullámokra: megannyi felhajtás, nagyra törő tervek és mind visszahullt a mélybe.

A Reynolds-testvérek és hullámerőművük egy korabeli újságban. Kép: historichuntingtonbeach.blogspot.com

Hol kísérleteztek az első hullámerőművekkel?

1890-től kezdve két évtizeden át kísérleteztek különböző kialakítású hullámmotorokkal Dél-Kalifornia partjai mentén. Csak néhány hullámmotor jutott el a végső fázisig, de nem véletlenül merültek feledésbe – vagy nagyon is konkrétan a tengerbe.

A legjelentősebb a Redondo Beach-i Starr Wave Motor volt, amelynek építése 1907-ben kezdődött, és hat megye áramellátását remélték tőle (ne feledjük, 1907-ben az áramigény a töredéke volt akár az 1930-as évekének).

A hatalmas gép végül 1909-ben összeomlott, mert rosszul alakították ki a mólót, amire építették. Szintén jelentős hírverést kapott a Huntington-parton kísérletező  California Wave Motor Company hullámerőműve, de ebből se sült ki semmi tartós.

A hullámerőmű egyszerre vízerőmű és nem is

A zavart a köznyelv és a szaknyelv eltérése okozza. A közbeszédben – legalábbis Magyarországon – a folyókra telepített duzzasztós vízerőművek jelentik A vízerőművet.

A szaknyelvben pedig a hullámerőmű is vízerőmű: a víz mozgási energiáját hasznosító erőművek egyik fő típusát alkotja, amely (elsősorban) a hullámok erejét fogja hasznos munkára.

Lényegében egy olyan vízerőmű, amit a tengerparthoz közel vagy akár a nyílt tengerre telepítenek, csak nem a tengeri szél, hanem a tengeri áramlatok és hullámok energiáját alakítja elektromos árammá.

Az elmúlt harminc év hozott némi áttörést a hullámzó sikerű kísérletek terén  

Főként az utóbbi 30 év kutatásai és kísérletei után kezdődhetett meg a hullámenergia jelentős mértékű kereskedelmi hasznosítása.

Számos óceáni hullámenergia-átalakító berendezést fejlesztettek ki, de csak néhány kereskedelmi létesítményt helyeztek üzembe. Ennek a legfőbb oka a megfelelően ellenálló anyagok és szoftverek hiánya volt.

A tenger olyan, mint a medve: nem játék

Ahhoz, hogy a tenger hullámaival áramot termeljünk, már régóta létezik sokféle megoldás. Az, hogy több mint két évszázad alatt csak mostanában jutunk el a kereskedelmi hasznosíthatóságig, komoly oka van: maga a tenger.

A sós víz önmagában is meglehetősen cudarul bánik a fémekkel, az erős áramlatok a legkeményebb betont is kikezdik, és egy tengeri vihar hajlamos szétrombolni a védtelenül hagyott turbinákat. A theconstrutor.org oldalon részletesen is bemutatják azokat a kihívásokat, amelyekkel a tengeri építkezések során meg kell birkózni.

Ahhoz tehát, hogy megtérüljön a befektetésünk, biztosítanunk kell, hogy a hullámerőmű kellően sokáig és kiszámítható módon bírja termelni az áramot.

komment
süti beállítások módosítása