klíma mentő blog

Mik az előnyei a hullámerőműnek?

2023. július 10. 07:48 - M3physto

Az elméleti fejtegetéseken túl immáron a gyakorlatban is gyűlnek az adatok. A Mocean csapata 2019 elején kapott 3,3 millió fontos (mai áron számolva 1,39 milliárd forint) támogatást a Wave Energy Scotland befektetői csoporttól, hogy kifejleszthessék a Blue X hullámerőmű prototípus.

Hullámerőmű - Scapa Flow mellett már áramot is termel a 20 méter hosszú, 38 tonnás Blue X. Kép: mocean.energy

Scapa Flow mellett már áramot is termel a 20 méter hosszú, 38 tonnás Blue X. Kép: mocean.energy

A Mocean 2021 tavaszán a Blue X-et az Orkney-szigeteken található Európai Tengeri Energia Központba (EMEC) szállította, amely a hullám- és árapályenergiát hasznosító eszközök nyílt tengeri tesztlétesítménye. A Blue X itt, az EMEC Scapa Flow-i tesztpályáján termel áramot és rengeteg adatot szolgáltat a gép teljesítményéről és működéséről.

Egyelőre még nem tudni pontosan, milyen energiaegyenleggel zárul a kísérlet – azaz hogy visszahozza-e a termelés során azt az energiamennyiséget, amire az előállításához szükség volt.

Egy másik érdekes skóciai kísérlet az Archimedes Wave Swing, azaz Archimédesz-hullámhinta. Ez legalább hat méterrel a tenger felszíne alá merül, hogy elkerülje a felszíni viszontagságok okozta sérüléseket.

Hullámerőmű - Archimédesz hintája a tengerfenékhez rögzítve termel majd áramot. Kép: awsocean.com

Archimédesz hintája a tengerfenékhez rögzítve termel majd áramot. Kép: awsocean.com

komment
süti beállítások módosítása