klíma mentő blog

Vegetáriánus hús

2024. február 15. 22:40 - M3physto

A húsipar több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint a világ össze autója, repülőgépe, vonata és hajója együttvéve. Emellett az iparágat sokszor az állatokkal folytatott bánásmód miatt is kritika éri.

Öt zöld technológia, ami az egész világot átformálhatja

Ezekre jelenthet megoldást a "cellular agriculture" (sejt-mezőgazdaság) technológia, ami labortóriumi keretek között állítja elő az eredeti termék pontos mását. Ezt úgy kell elképzelni, hogy például fájdalommentesen kivonnak őssejteket egy szarvasmarhából, majd ezeket mesterséges körülmények között "kitenyésztik". Az első ilyen hamburger 2013-ban készült, akkor még elég borsos, 250 ezer eurós költséggel. Mostanra azonban a technológia fejlődése elért oda, hogy körülbelül 60 euróba kerül egy kiló hús előállítása.

Az Impossible Foods nevű cég még tovább ment, megalkotott egy olyan marhahúsos hamburgert, amiben egyáltalán nincs hús, kizárólag növényi alapanyagokból készült.

A BESZÁMOLÓK ALAPJÁN ÍZRE OLYAN MINT A HAGYOMÁNYOS MARHABURGER, VISZONT A CÉG KÖZLÉSE SZERINT 95%-KAL KEVESEBB FÖLDTERÜLETRE ÉS 74%-KAL KEVESEBB VÍZRE VAN SZÜKSÉG AZ ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ, RÁADÁSUL EZZEL A MÓDSZERREL 87%-KAL CSÖKKENTHETŐ AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK KIBOCSÁTÁSA.

Nem ez az egyetlen cég, aki az élelmiszerpiacon hasonlóan úttörő dolgokkal kísérletezik: kereskedelmi forgalomba kerülhetnek például a Perfect Day cég koleszterin- és laktózmentes tejtermékei, amelyek előállításához tehénre egyáltalán nincs szükség. A sejtbiológia tudományának rohamos fejlődésével óriási lehetőségek nyílnak meg az élelmiszeripar és az egész emberiség előtt, talán már ahhoz sem kell sok idő, hogy mindenki személyre szabott - allergiájának, betegségének megfelelő - termékekhez jusson, amelyeket sejtszinten, a saját igényeinek megfelelően hoznak létre.

komment
Címkék: műhús
süti beállítások módosítása