klíma mentő blog

Hőszivattyú

2022. december 29. 07:37 - M3physto

Magyarországon a levegőből hőelvonással energiát nyerő hőszivattyúk a leginkább elterjedtek. A víz-víz hőszivattyú mesterséges tóból, talajvízből, termálvízből nyeri az energiát, a föld-víz elven működő rendszer a felszínközeli kőzetrétegek hőkapacitását aknázza ki (geotermikus energia), míg a geotermális energia esetében a Föld mélyén zajló atommaghasadásos tevékenységből áramló hőenergiát fogjuk munkára. A Magyarország (főleg az Alföld) alatt található vékony földkéregnek köszönhetően hazánk kifejezetten alkalmas a geotermális energia kiaknázására.

Geotermikus, geotermális energia.

A hőszivattyú-rendszerek telepítési költsége igen magas. Az akár 1000 méter mélységet is elérő szondahosszak miatt a geotermális rendszerek családi házak esetében nem számítanak gazdaságosnak. A levegő-levegő elven működő rendszer azonban egy jól szigetelt, újépítésű ház esetében kifejezetten költséghatékony megoldás lehet. Természetesen érdemes a kérdést szakember bevonásával körüljárni.

Előnyök: megújuló energiaforrás, “ingyen” energia, nincs károsanyag-kibocsátás. Hátrány: relatíve magas telepítési költség.

komment
süti beállítások módosítása