klíma mentő blog

Műanyag kisokos

2022. október 25. 17:00 - M3physto

Napjainkban égető probléma, hogy bárhová néz az ember, mindent körülvesz a műanyag, szinte elkerülhetetlen, hogy ne használjunk műanyagot nap mint nap. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a műanyag hulladék hol és hogyan tárolódik.

Ez már ott elkezdődik, ha a legkisebb dologból indulunk ki, hogy nem szemetelünk. Közterületen a kijelölt és az arra megfelelő helyre dobjuk ki a műanyag hulladékunkat. Otthonunkban, cégünkben fontos hogy szelektíven gyűjtsük a műanyag hulladékot, hiszen az újrahasznosítást megelőzi a hulladék gyűjtése, tárolása. Újrahasznosítani a műanyag hulladékot pedig csak akkor lehet, ha az szelektíven volt gyűjtve.

A műanyag fajták besorolásának megkönnyítése érdekében minden műanyagon található egy kis háromszög benne egy számmal. A háromszögben szereplő szám azt jelzi, hogy milyen fajta műanyaggal van dolgunk. A számozás 1 – 7-ig tart. Ami újrahasznosítható műanyag hulladék, az szelektív gyűjtőbe dobható.

Polietilén (PE – 1, 2, 4-es fajtájú műanyag) – újrahasznosítható műanyag

Polivinilklorid (V – 3-as fajtájú műanyag) – nem dobható a szelektív gyűjtőbe

Polipropilén (PP – 5-ös fajtájú műanyag) – újrahasznosítható műanyag

Polisztirol (PS – 6-os fajtájú műanyag) – nem dobható a szelektív gyűjtőbe

Egyéb (7-es típusú műanyag) – általában nem dobható szelektív gyűjtőbe

Kiemelten figyeljünk a műanyag hulladék szelektív gyűjtésére. A szelektív gyűjtésnek vannak feltételei, érdemes tájékozódni ezekről, hogy biztosan megfelelőképpen járjon el a hulladék gyűjtése során.

komment
süti beállítások módosítása