klíma mentő blog

Meglepő találmány a szélenergia-fa

2022. október 09. 18:52 - M3physto

A szél- és napenergia megújuló energiaforrások, szinte ingyen rendelkezésünkre állnak, mégsem használjuk ki őket eléggé. A New World Wind nevű francia cég azon dolgozik, hogy a szélturbinákat elérhetőbbé tegye, a hatalmas lapátú szélturbinák helyett mérnökei megalkották a szélfát vagy szélenergiafát.

Az új turbina alakja fára emlékeztet, ágain levelek helyett kis lapátok dolgoznak, a cég igazgatójának konkrétan a falevelek mozgása adta az ihletett és pár év kutatómunka után Bretagneban ültették el az első szélenergiafát.

Az új prototípus előnyei:

- csendes

- hatékony, több energiát állít elő egy nap, mint a hagyományos turbinák, mert a  kis szellőket is használja

- intelligens, a levelek mindig tudják merre forduljanak a leghatékonyabb energiabegyűjtés érdekében

- mérete miatt parkokban, városokban is elhelyezhető, átlagos magassága 9-10 méter, átmérője 7,8 méter

arbre-a-vent.jpg

Egy fán átlagosan 54 levélke dolgozik és évi 300 napon képes termelni, míg a klasszikus szélturbináknál ez a szám csak 120 - 140 nap.

Jérôme Michaud-Larivière, akinek a fejéből az ötlet kipattant, a japán Fukushimában bekövetkezett nukleáris katasztrófa után kezdett el komolyabban foglalkozni a megújuló energia témával és szenvedélye átragadt egy beruházóra is, így született meg a közös cégük, bár 2017-ben igen komoly anyagi kihívással kellett szembenézniük, úgy néz ki túlélték az első nehéz éveket.

A már felsorolt előnyök közül a helyigényre fektetik a legnagyobb hangsúlyt, hiszen hosszú távon mindenképp jövedelmező akár kertekben, irodaházak parkjában elhelyezni ezeket a fákat. Mivel világyszerte egyre több ember költözik városokba ez az egyelőre futurista elképzelés idővel realitássá válhat.

komment
süti beállítások módosítása